De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is geen wondermiddel

Onlangs zijn er tussentijdse, algemene, resultaten van GLI-programma’s gepubliceerd door het RIVM. Daaruit blijkt dat de GLI geen ‘wondermiddel’ is. De aandacht valt op de enigszins tegenvallende gemiddelde resultaten op het onderdeel gewichtsverlies en het grote uitvalspercentage (groot percentage uitval na 1 jaar en gemiddeld gewichtsverlies van 3,5%, i.p.v. de gewenste 5 tot 10%). De […] Lees verder
13 juni 2023

Onlangs zijn er tussentijdse, algemene, resultaten van GLI-programma’s gepubliceerd door het RIVM. Daaruit blijkt dat de GLI geen ‘wondermiddel’ is. De aandacht valt op de enigszins tegenvallende gemiddelde resultaten op het onderdeel gewichtsverlies en het grote uitvalspercentage (groot percentage uitval na 1 jaar en gemiddeld gewichtsverlies van 3,5%, i.p.v. de gewenste 5 tot 10%). De GLI (GLI = Gecombineerde Leefstijl Interventie) is dan ook geen eenvoudig afvalprogramma, maar een intensief programma waarin deelnemers worden begeleid naar een duurzame gezonde leefstijl.

Erkende GLI-programma’s

De erkende GLI-programma’s zijn gestoeld op wetenschappelijk onderzoek en worden sinds 2019 vergoed uit de basisverzekering. Zoals we binnen de GLI-programma’s steeds benadrukken, gaat het bij het werken aan een gezonde leefstijl niet slechts om het gewichtsverlies op korte termijn. Streven naar een gezond gewicht is belangrijk, maar het gaat ook om het maken van gezonde keuzes, het verminderen van ontstekingsreacties, het bereiken van een gezonde bloeddruk en een gezond cholesterolgehalte, het verbeteren van het slaappatroon, het aanbrengen van balans tussen inspanning en ontspanning en het verhogen van het welbevinden. Je leefstijl veranderen doe je niet voor twee jaar, ook niet voor vijf jaar. Het gaat om het aanleren van gezonde gewoontes die je kunt blijven volhouden voor de rest van je leven. Elke deelnemer wordt daarom gestimuleerd om zelf het heft in handen te nemen en eigen, gezonde, keuzes te maken binnen de individuele voorkeuren, mogelijkheden en beperkingen.

Thema’s binnen de GLI

Binnen het CooL-programma (CooL = Coaching op Leefstijl) komen niet alleen thema’s als voeding en beweging aan de orde. Met het verbeteren van het voedingspatroon en het inbouwen van meer beweging in het dagelijkse leven kunnen al heel wat stappen worden gezet. Er wordt ook verder gekeken: thema’s als zingeving, stress en ontspanning, een gezonde slaaproutine en omgaan met voedingshypes komen aan de orde. De themabijeenkomsten snijden onderwerpen aan die belangrijk zijn in het proces van bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Opzet GLI-CooL

CooL is een programma waarin individuele gesprekken worden afgewisseld met groepsbijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten wisselen deelnemers ervaringen uit. Hiermee ontstaat een groep waarin sociale steun kan worden ervaren die belangrijk is voor het veranderproces. Daar gaat een uitgebreide persoonlijke intake aan vooraf. Er wordt onder andere besproken of de deelnemer voldoende gemotiveerd is om te werken aan een verandering van leefstijl. En, niet onbelangrijk: past deze keuze op dit moment in het leven van de deelnemer? Dit kan een simpele vraag zijn over het stellen van prioriteiten. Het wordt ingewikkelder als een deelnemer naast de leefstijl-issues een combinatie van problemen ervaart, zoals financiële en relationele problemen.

Logo van CooL leefstijlcoachingsprogramma met de tekst coaching op leefstijl erin - witte achtergrond, zwarte en groene letters

Duurzaam veranderen

Zoals gezegd komen er verschillende thema’s aan de orde in een GLI-programma. Tijdens de individuele gesprekken wordt de persoonlijke voortgang doorgenomen. Een van de onderwerpen is het gewicht. In veel gevallen is dat niet het eerste aspect waarin de verandering merkbaar wordt. Het begint vaak met het ervaren van meer rust en beter in het vel zitten. Het tempo waarin het gezonde leefpatroon zichtbaar wordt, is voor iedereen verschillend. Voor de meeste mensen is het duurzaam veranderen van gewoontes en het volhouden van gezonde gewoontes iets wat gaat met vallen en opstaan. Dit proces wordt niet alleen afgemeten aan het gewicht van de betreffende persoon.

Reacties

0 reacties

Andere interessante artikelen

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Social Media