GLI – Gecombineerde Leefstijl Interventie: de keuze is aan jou

29 november 2022

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is sinds 2019 beschikbaar in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Volwassenen met obesitas of overgewicht (in combinatie met een aantal specifieke gezondheidsrisico’s) kunnen in aanmerking komen. Tijdens het traject wordt gewerkt aan het verbeteren van de leefstijl. Er zijn inmiddels verschillende soorten GLI-programma’s.

Doel van de GLI

Alle erkende GLI-programma’s hebben hetzelfde doel: een blijvende gedragsverandering die bestaat uit een gezond leefpatroon, gewichtsverlies van 5-10%, minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen (verspreid over verschillende dagen) en verbetering van kwaliteit van leven. Een verwijzing van de huisarts of internist is noodzakelijk om te kunnen deelnemen aan een GLI.

GLI - Gecombineerde Leefstijl Interventie: de keuze is aan jou

Verschillende leefstijlinterventies

Per GLI zijn er verschillen in opzet. Afhankelijk van wat het beste bij jou past, maak jij zelf een keuze (in overleg met de huisarts of internist). Uiteraard is het ook belangrijk om voorafgaand aan het traject kennis te maken met de leefstijlcoach. Een goede keuze helpt om gedurende twee jaar succesvol te kunnen werken aan jouw gezonde leefstijl. In Amersfoort kies je voor SLIMMER of CooL.

Verschillen tussen SLIMMER en CooL

Bij het SLIMMER-traject vinden de meeste contactmomenten plaats in het eerste halfjaar. Vaste onderdelen van het programma zijn bijeenkomsten onder leiding van een diëtist, een fysiotherapeut of een leefstijlcoach. Als je het prettig vindt om met de leefstijlgroep te gaan sporten en als je behoefte hebt aan extra ondersteuning door een diëtist, dan is een SLIMMER-groep misschien iets voor jou. Bij CooL is de begeleiding iets meer verdeeld over de twee jaar. Vanaf het begin van elk leefstijltraject ligt de nadruk op het veranderen van je eigen leefstijl, met jouw eigen leefstijlplan. Er wordt een stevig beroep gedaan op je motivatie. Binnen het CooL-traject kan, daar waar mogelijk en wenselijk, aandacht worden besteed aan specifieke leefstijl-onderwerpen die relevant zijn voor de groep. Tijdens het tweejarige CooL-traject blijft de leefstijlcoach het vaste aanspreekpunt.

GLI - Gecombineerde Leefstijl Interventie: de keuze is aan jou

Waagstukken Leefstijlcoaching

Waagstukken Leefstijlcoaching in Amersfoort heeft een licentie voor het uitvoeren van het GLI CooL Programma. In dit tweejarige traject krijg je begeleiding op het gebied van voeding, beweging, stress en ontspanning, mindfulness en slaap. Meer informatie over het CooL Programma vind je op de pagina CooL. Neem het heft in eigen handen en leer stap voor stap gezonde gewoontes. Wil je hierbij de ondersteuning van een gecertificeerde leefstijlcoach? Neem dan contact met mij op voor meer informatie of een kort telefonisch kennismakingsgesprek.

Reacties

0 reacties

Andere interessante artikelen

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Social Media