Vrouwen en leefstijl: de overgang en daarna

7 juli 2022

De laatste tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de specifieke verschillen tussen mannen en vrouwen bij de werking van medicijnen. Ook de verschillen op het gebied van hart- en vaatproblemen staan vol in de aandacht. Met het oog op die hart- en vaatproblemen wordt er steeds meer rekening gehouden met de invloed van hormonale veranderingen bij vrouwen rond de overgang. De verschillen zorgen niet alleen voor een andere aanpak in behandeling, maar ook voor een bewustwording op het gebied van leefstijl.

Actueel onderzoek gezondheidsbevordering

Voor veel volwassen Nederlanders is het bekend dat er bij iemand met pijn op de linkerborst, met uitstraling naar de linkerarm misschien sprake zou kunnen zijn van een hartinfarct. Deze klachten zijn echter typisch voor mannen en komen veel minder vaak voor bij vrouwen: 70% van de vrouwen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, hebben deze specifieke klachten nooit ervaren (o.a. cardioloog Janneke Wittekoek schrijft hier veel over). De klachten die vrouwen wél ervaren worden vaak afgedaan als overgangsklachten of (pre)menstruele klachten, zo vertelt Wittekoek.

Hormonale veranderingen

Voor zowel mannen als vrouwen is het raadzaam om aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl zodat onder andere de kans op hart- en vaatziekten aanmerkelijk kleiner wordt. Dit is extra belangrijk voor vrouwen ná de overgang, omdat juist dan bij vrouwen de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Na de overgang neemt de productie van geslachtshormonen steeds verder af; deze hormonen spelen een rol bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten bij vrouwen. Naast het onderzoek op het gebied van medicijnen en hart- en vaatziekten worden er veel studies gedaan naar de directe effecten van de hormonale veranderingen die vrouwen ondergaan rond de menopauze. Denk aan onderzoek naar slaapproblemen die ontstaan ná de menopauze. In Nederland is men kritisch over bijvoorbeeld de toepassing van hormoontherapie en krijgt maar een klein deel van de vrouwen met overgangsklachten hormoontherapie voorgeschreven.

Vrouwen en leefstijl: de overgang en daarna

Hormoontherapie en leefstijl

Aan vrouwen met een contra-indicatie voor het gebruik van hormonen is de aanbeveling om een gezond voedingspatroon aan te houden en meer te bewegen, omdat dit mogelijk een positieve invloed heeft op het nachtzweten, het lichaamsgewicht en op de kwaliteit van leven, zo schrijft de Federatie Medisch Specialisten in een artikel over hormoonloze behandeling van overgangsklachten*: Het artikel op de website van de Federatie Medisch Specialisten beschrijft verder de behoefte aan informatie over niet-hormonale behandeling, niet alleen vanuit de groep vrouwen met een contra-indicatie voor hormonale behandeling. Ook wordt erkend dat leefstijlverandering een intensieve begeleiding vereist: ‘Een andere belangrijke overweging is dat leefstijlaanpassingen een intensieve begeleiding van hulpverleners vraagt. Alleen advies om leefstijlaanpassingen te doen, blijkt niet voldoende. Ondanks dat mensen vaak gemotiveerd zijn om te starten, blijkt volhouden lastiger. Intensieve begeleiding is dus wel nodig voor een blijvend goed resultaat’.

Als leefstijlcoach bied ik ondersteuning bij het verbeteren van de leefstijl van mannen en vrouwen, binnen het georganiseerde verband van de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie). Het programma CooL (Coaching op Leefstijl) geeft hiervoor uitstekende mogelijkheden. Juist voor vrouwen tussen de 50 en de 60 jaar kunnen deze leefstijlinterventies zorgen voor een mooi resultaat. Dit komt goed van pas in een periode van het leven waarin volgens mij de nadruk zou moeten liggen op de goede dingen van het leven, en niet op onnodige beperking door lichamelijke en geestelijke ongemakken.

*https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/management_rondom_menopauze/hormoonloze_behandeling_overgangsklachten.html, geraadpleegd 05-01-2022).

Reacties

0 reacties

Andere interessante artikelen

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Social Media