Slapen is een dagtaak

Je hebt er van alles aan gedaan om beter te slapen: speciale thee gedronken, ontspanningsoefeningen gedaan, complete cursussen gevolgd. En toch heeft het nog steeds niet het gewenste resultaat opgeleverd. Sterker nog: het heeft je alleen nog maar meer stress gegeven, al die aandacht voor het slaapprobleem. Slecht slapen door stress Die extra inspanning voor […] Lees verder
7 juli 2022

Je hebt er van alles aan gedaan om beter te slapen: speciale thee gedronken, ontspanningsoefeningen gedaan, complete cursussen gevolgd. En toch heeft het nog steeds niet het gewenste resultaat opgeleverd. Sterker nog: het heeft je alleen nog maar meer stress gegeven, al die aandacht voor het slaapprobleem.

Slecht slapen door stress

Die extra inspanning voor het slapen zou wel eens precies het probleem kunnen zijn. Hoe meer jij je best doet om goed te slapen, hoe moeilijker het soms wordt. Om te beginnen zou ik willen zeggen: stop met zo hard je best doen om te slapen! En ja, slapen is een dagtaak, maar het werkt anders dan je denkt.

Slapen:  de voorbereiding op een goede nachtrust begint overdag. leefstijlcoaching Amersfoort

Maak tijd voor ontspanning

Waarom is slapen een dagtaak? Omdat de voorbereiding op een goede nachtrust overdag begint, en wel de héle dag. Probeer niet pas tegen bedtijd de dag af te sluiten, maar doe dit ‘in stukjes’ gedurende de dag. Ga er na een stressmoment gelijk even voor zitten (of staan, of lopen …) en rond het af: bedenk voor jezelf wat er zojuist gebeurde. Benoem voor jezelf welke emotie er was (misschien boosheid, verdriet of angstigheid, enz.). Neem ook regelmatig tijd voor ontspanning, bijvoorbeeld door een stukje te gaan wandelen of met alle aandacht van je lunch te genieten. Vind vooral iets wat voor jou werkt. Het doel is dat je, tegen de tijd dat je wilt gaan slapen, ook echt de rust hebt om te gaan slapen. En lig je toch een keertje wat langer wakker? Laat het er gewoon zijn.

Laat je oordeel los

Vertrouw erop dat je ogen dicht zullen vallen en dat de slaap vanzelf zal komen. Juist als je er te streng over bent zal het lastiger worden om de slaap te vatten. Wees mild voor jezelf. Verwelkom je gedachten en bedenk dat je er de volgende dag mee verder kunt gaan. Het gaat erom dat je geen oordeel hoeft te hebben over jezelf en je gedachten.

Maak ruimte voor je slaap

Als je jezelf hebt aangeleerd om altijd uit bed te gaan, of iets te eten of te drinken als de slaap niet komt: probeer eens een tijdje uit of het werkt om gewoon rustig in je bed te blijven liggen. Juist als je opstaat of iets gaat eten of drinken, maak je je lichaam wakker en actief. Door te accepteren dat de slapeloosheid er nu eenmaal is en je te realiseren dat dit ook voorbij zal gaan, maak je ruimte om daadwerkelijk beter te gaan slapen.

Reacties

0 reacties

Andere interessante artikelen

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Social Media